Residential park Košice, Lorinčík – Háje, phase III.

  • Investor
    CERE Invest Lorinčík, s.r.o., Rastislavova 68, 040 01 Košice
  • Locality
    Košice
  • Date of completion
    02/2021 – 11/2022
Construction description:

Apartment building 1 is part of a group of buildings determining the local square’s space, with the urban character. The layout solution consists of one section, which forms a compact whole by arranging side by side.

The diverse mass composition of apartment buildings is conditioned by the sloping character of the square itself. Therefore some sections are higher compared to the others due to the copying of the terrain. Therefore the square and the surrounding objects get the dynamic character. In addition to the material composition of the sections themselves and the shaping of the facade, the architectural and artistic solution of the façade is also supported by the use of 2 color variants of plaster in combination with plaster imitating the wood structure.

On the 1st floor, cellars, storage space and a cleaning room are designed in the first tract. In the second tract, two flats are designed, of which one two-room and one three-room, two rentable spaces for civic amenities, communicating with the square through a glass facade, and entrances to individual units from this part. On the 2nd floor, 8 flats are proposed, 4 flats per section. In the first section, 3 x 3-room apartments and 1 x 2-room apartments are designed. In the second section, 2 x 2-room and 2 x 3-room apartments are designed. On the 3rd floor, 7 flats are proposed, of which 4 in section 1 and 3 in section 2. In the first section, 2x 2-room and 2 x 3-room flats are placed. In the second section, 2 x 4-room and 1 x 1-room flats are designed. On the highest 4th floor, 3 apartments are proposed, of which 1 x 3-room, 1x 1-room and 1 x 5-room apartment.

Apartment buildings 3,4,5 are part of a group of buildings determining the local square space, providing it with an urban character. The layout solution consists of one section, which forms a compact unit by arranging side by side. The sections are three-story and each has its entrance with a vestibule from the street. The sections are entered on the mezzanine floor due to the terrain, from where we get to the corridor with a staircase, forming the central space. Half a floor lower, on the lowest floor, there are cellars, a heating room, a room for a cleaner, one 2-room and two 3-room apartments, which also have front gardens, as they are located at ground level and oriented towards the square. However, they do not communicate directly with the square, so they are not affected by noise. Due to the steep terrain in this area, they are located on a raised terrace made of a gabion wall. On the 2nd floor, 2 x 2-room and 2 x 3-room apartments are designed, offering the possibility of their mutual merge into larger multi-room apartments. On the highest 3rd floor, there are 1 x 2-room and 2 x 4-room apartments,providing the same variability of layout and merging into larger units.